Bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz bakterilerle savaşacak kadar güçlenmediğinden yediklerinize gerçekten dikkat etmeniz gerekiyor.İşte size besin kaynaklı hastalıkların üç temel kaynağı.
1. Listeriya: Listeriya et, tavuk, deniz ürünleri, pastörize olmayan süt ürünleriyle yapılmış gıdalar gibi kullanıma hazır, dondurulmuş besinlerde bulunan zararlı bir bakteridir. Hamileliğin ilk üç ayında düşük yapmanıza sebep olabilir. Hamileliğiniz son üç aya doğru ilerledikçe ise prematüre doğuma, düşük doğum ağırlığına ve hatta bebek ölümüne yol açabilir. Bakterinin hamileliğin son dönemlerinde bulaşması, bebeğinizde zihinsel gerilik, felç, körlük, beyin, kalp ve böbreklerde rahatsızlık gibi ciddi sorunlar yaratabilir.
Tedbir amaçlı yapılması gerekenler:
· Buzdolabının sıcaklığı en fazla 4°C, dondurucunun sıcaklığı ise en fazla -18°C olmalıdır.
· Çabuk bozulan yiyecekleri ve hazır gıdaları, yedikten ya da hazırladıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına ya da dondurucuya koyun.
· Oda sıcaklığında iki saatten fazla kalan yiyecekleri tüketmeyin.
· Sıcaklık 32°C’nin üzerinde olduğunda dışarı bir saatten fazla kalan gıdaları çöpe atın.
· Süt ürünleri, et, tavuk, deniz ürünleri gibi çabuk bozulan gıdaları en kısa sürede tüketin.
2. Metil cıva: Metil cıva, kılıç balığı, kral uskumru, köpek balığı gibi belirli balık türlerinde bulunan bir metaldir. Doğmamış bebeğiniz yüksek dozda cıvaya maruz kaldığında gelişme aşamasında olan sinir sistemi zarar görebilir.
Tedbir amaçlı yapılması gerekenler:
· Hafta boyunca farklı ve cıva içeriği az olan türlerden olmak üzere yalnızca 340 gr balık tüketin. Yukarıda adı geçen türlerden uzak durun.
· Cıva seviyesi düşük olan en yaygın balık türleri karides, ton balığı, somon, kömür balığı ve kedi balığıdır.
3. Toksoplazma: Toksoplazma çiğ ve az pişmiş ette, yıkanmamış meyve ve sebzelerde, suda, tozda, toprakta ve kedi dışkısının olduğu açık mekânlarda bulunan bir parazittir. Toksoplazmaya maruz kalarak hamilelikte riskin büyük olduğu toksoplazmoza yakalanırsanız doğmamış bebeğinizde işitme kaybı, zihinsel gerilik ve körlük görülebilir.
Tedbir amaçlı yapılması gerekenler:
· Toprağa, kuma, çiğ ete, kedi kumuna ve yıkanmamış sebzelere dokunduktan sonra ellerinizi sabun ve ılık su ile yıkayın.
· Bıçakları ve kesme tahtalarını her kullanımdan sonra sabun ve sıcak suyla iyice yıkayın.
· Meyve ve sebzeleri yemeden önce güzelce yıkayın.
· Market arabasında, buzdolabında ve yemek yaparken çiğ etleri, diğer yiyeceklerden ayrı tutun.
· Eti iyice pişirin. İç sıcaklığı en az 71°C olmalıdır. Ölçmek için bir termometre kullanın.
· Arıtılmamış su içmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder