Genellikle ergenlik çağındaki gençleri etkileyen sivilce, ergenlikte hormonel değişiklerden kaynaklanan cildin fazla miktarda yağ salgılaması sonucu oluşuyor.
Sınav dönemlerinde yoğun stres yaşayan gençler, yüzlerini kaplayan sivilceler nedeniyle zor günler geçiriyor. Yaşadıkları moral bozukluğunun yanında psikolojik olarak da oldukça etkilenen gençler, okulda performans düşüklüğüyle karşı karşıya kalıyor.
Genel olarak sivilce adıyla bilinen akne sorunu, günümüzde 10,12 yaşlarda ortaya çıkıyor. Normal gelişim yaşayan gençlerde 13,17 yaşları arasında ortaya çıkması beklenen sivilcelerin, 20’li yaşların başlarına kadar geçmesi gerekiyor.
Ergenlik Çağında Yaşanan Stres ve Hormon Gelişimleri Sivilce Oluşumunu Arttırıyor…
Sivilcenin, tıbbi adıyla aknenin stresten oldukça beslendiğini belirten İnt. Dipl. Kozmetisyen Nesrin Sürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Akneler ergenlik döneminde en fazla yanak, boyun, omuz, sırt, göğüs bölgesinde oluşur. Ergenlik dönemindeki değişikliklere neden olan hormonlar ve yaşanan yoğun duygular daha fazla yağ salgılamasına neden olur. Fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar yağ bezlerinin daha çok yağ üretmesine neden olur. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşır ve yağ kitlesi nedeniyle tıkanır.
Aknenin temel nedeni tıkanmadır.
Ciltte ki gözenekler tıkanma sebebiyle nefes alamaz. Toz, kir, makyaj malzemeleri gibi dış etkenler de tıkanmayı hızlandırır. Bakterilerin çoğalıp gözeneklerin nefes alamamasından dolayı, cilt kızarır ve şişer. Bu da tıbbi açıklamasıyla komedon akneden papulese akneye dönüşür. Bir iki gün içinde yumuşayıp büyüyen akne iltihaplı bir hal alır. Buna da tıp dilinde püstül akne denir. Aknenin en şiddetli hali ise nodül ve kistler olarak bilinir. Bunlar deri altında ağrılı büyük sertlikler olarak belirginleşir ve ciltte kalıcı izlere sebep olabilir. Sebore akne ise, cildin aşırı yağlanma sonucu sivilceye dönüşmesi halidir, gençlerin yaşadığı tipik gençlik aknesidir.
Ergenlikte görünen akne sebebi, çocukluktan gençliğe geçiş döneminde yaşanan değişikliklerdir. Dolayısıyla ergenlik sivilceleri bir hastalık değildir. Hormonel rahatsızlıklardan kaynaklanan yapıya sahip değilse, gençlerin yaşadığı ergenlik sivilceleri ilaç yutmadan geçebilir.
Kozmetolojik ve biyolojik yoğun bakımlarla, yağ üretimi düzenlenerek ciltte aşırı yağlanma dengelenir. Komedon sivilce oluşumu önlenir, yağları kuruturken cildin nem dengesi korunur. Gençlerin günlük cilt temizliğine düzenli bir şekilde dikkat etmesi, cildi direkt etkileyen besin değeri yüksek ve katkı madde içerikli gıdalardan uzak durmaları gerekir. Günlük cilt temizliğinin yanı sıra gençler profesyonel uzmanın tavsiyeleri ile cildin yağlanmasını azaltıp, sivilce oluşumunu ve ilerlemesini önlemelidir.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder